ДОМА / Славица Величковска (page 5)

Славица Величковска

Штипската библиотека се снабди со книги за слепи лица

Штипската библиотека Гоце Делчев од денес е опремена со книги печатени со брајево писмо. Се работи за проект со кој на слепите лица од регионот им се нуди избор од 27 книги од современата македонска проза и поезија. Заинтересираните може да ги изнајмат овие книги од библиотеката, но и во ...

ПОВЕЌЕ

Меморијален турнир во пинг понг “Борче Кикиритков”

Викендов во Штип по петти пат ќе се одржи меѓународниот меморијален турнир во пинг понг во чест и сеќавање на врвниот штипски пингпонгар Борче Кикиритков. Во спортската сала на Основното училиште “Тошо Арсов” во Штип утре и задутре со почеток во 10 часот силите ќе ги одмерат пингпонгари од скоро ...

ПОВЕЌЕ

Планински велосипедски рај на истокот

Штип и Кочани планираат заедничка реализација на проектот “Планински велосипедски рај”, проект за локална и регионална конкуренстност во туризмот, чија цел е изградба на 35 километри велосипедска патека на Осоговските планини и патека за велосипеди на потегот од Штип до античкиот локалитет Баргала во должина од 6,5 километри. Секоја патека ...

ПОВЕЌЕ

Рекордно ниска смртност на новороденчиња во болницата во Штип

Смртноста на новороденчињата во штипската клиничка болница во последните неколку години е драстично намалена. 2001 година е границата од кога почнува позитивната статистика во поглед на смртноста, но и заболувањата во неонаталниот период кај новородените во болницата во Штип. Ова се должи на воведување на современите протоколи во неонатологијата, како ...

ПОВЕЌЕ

Од јули сметководителите ќе наплаќаат по унифициран тарифник

Сметководителите од регионот во Штип имаа работна средба за детално информирање за начинот на имплементација на Актот за надоместоците за најниските трошоци за сметководетсвените услуги. Актот е донесен во мај годинава од страна на собранието на Институтот за сметководители на Македонија, со обврска за негова имплементација од први јули. До ...

ПОВЕЌЕ

УГД откри уникатно археолошко наоѓалиште “УЗУН МЕРА”

Студентите на студиската програма по археологија на Факултетот за образовни науки при УГД завршија со сондажните истражувања на два археолошки локалитети по многу нешта уникатни и единствени во државата. Се работи за два археолошки локалитети Узун Мери и Турски гробишта помеѓу свети николското село Мустафино и реката Немашница. Откриените артефакти ...

ПОВЕЌЕ

Рекордно слаби приноси на вишни во штипско

Почна бербата на вишни во штипскиот регион, каде загубите од измрзнувањето во април предизвикаа големи штети и неколкукратно намалување на родот. Некои плантажи се целосно уништени, што значи дека бербата на вишни во регионот ќе заврши за неколку дена. Приносите во штипскиот и пробиштипскиот регион се помали од два тони ...

ПОВЕЌЕ

Летни здравствени опасности

Летото е пред нас, сезоната на летни одмори и подолги престои во природа е отворена, климатизирањето на домовите и работните простории е секојдневие, а сеуште актуелни се и алергиите. Како да се заштитиме од заканите по нашето здравје во летниот период, посебно кога се престојува во природа, вели Д-р Маролов. ...

ПОВЕЌЕ

Литературно – моден хепенинг “Во светот на бајките”

Детската литература како модна инспирација резултираше со модна ревија насловена „Во светот на бајките“, која вчера вечер се одржа во амфитеатарот пред универзитетската библиотека Гоце Делчев во Штип. Детската литература е неопходна во поттикнувањето на фантазијата на секоја млада личност, а конкретно на студентите од Технолошко – техничкиот факултет при ...

ПОВЕЌЕ

Младите да се информираат за да не бидат жртви во трговијата со луѓе

Комисијата за еднакви можности при Советот на Општина Штип го усвои акциониот план на општината за борба против трговија со луѓе и илегална миграција за периодот 2017 – 2020 година. Во насока на реализација на планираните активности во локалниот акционен план, дефиниран е и овагодишниот оперативен план за борба против ...

ПОВЕЌЕ
Free mockups