ДОМА / Славица Величковска (page 4)

Славица Величковска

Текстилен отпад – во светот бизнис, кај нас проблем

Додека во земјите со развиена економија текстилниот отпад е суровина која е предмет на рециклирање, кај нас е проблем со кој текстилните компании со години се соочуваат. Штип како град со најмногу текстилни компании најсилно го чувствува овој проблем, вели градоначалникот Захариев, во прашање е еко средината и опасноста од ...

ПОВЕЌЕ

Македонски и бугарски лекари на дводневна обука во Штип

“Интеграција на европските стандарди во здравството и иновативен пристап во насока за развој на прекуграничен кластер за здравство“, е проект финансиран од Програмата за прекугранична соработка помеѓу Бугарија и Македонија, преку Центарот за развој на источниот плански регион. Денес и утре во рамки на проектот, се врши обука на студенти ...

ПОВЕЌЕ

УНИТ очекува итно решавање на проблемот на стечајците

Во тек е пребројувањето на стечајците и лицата прогласени за технолошки вишок во периодот на транзиција на оппштествените компании. Се очекува бројот на лица кои ги задоволуваат условите за згрижување до пензионирање или повторно вработување да достигне околу 4000 на државно ниво. Минатата недела членови на Здружението на стечајни работници ...

ПОВЕЌЕ

1044 места за нови средношколци во Штип

На 28 и 29 јуни е првото пријавување во јунскиот уписен рок на ученици во јавните средни училишта во државата. Средните училишта во Штип се подготвени да примат 1044 ученици во прва година. Најголем број места има во Средното Електромашинско училиште “Коле Нехтенин”, 330, односно 10 паралелки со електротечничка, машинска ...

ПОВЕЌЕ

Утре муслиманите слават Рамазан Бајрам

Утре муслиманите го слават рамазан бајрам, еден од најголемите муслимански празници посветен на откривањето на светата книга Куран на Архангелот Гаврил, кој потоа му ја пренел на пророкот Мухамед. Пред утрешниот празник муслиманските верници го практикуваат месецот на рамазан , месец на пост, молитва, солидарност и милосрдие. Постот се практикува ...

ПОВЕЌЕ

Библиографија за проф. д-р Методи Чепреганов

НУ-УБ „Гоце Делчев“ Штип  ја промовираше Персоналната библиографија на професор доктор Методи Чепреганов. Библиографијата во издание на штипската библиотека е големо признание за мене како штипјанец, изјави др. Чепреганов на денешната промоција. Во персоналната библиографија за д-р Чепреганов која ја уредија Жаклина Петрушева, Ирена Јорданова и Драган Ѓорѓиев од штипската ...

ПОВЕЌЕ

Здужението “Гласно” со веб платформа за пријава на кршење на работничките права

Нова алатка за заштита на правата на работниците во текстилната и кожарската индусрија индустрија нуди Здружението на текстилни и кожарски работници Гласно. Се работи за веб платформа н која работниците ќе може да пријавуваат било каква форма на прекршување на правата од работен однос. Од почетокот на годината до здружението ...

ПОВЕЌЕ

Над 30 апликации за ИПАРД 2 огласот од источниот регион

Утре истекува огласот за ИПАРД 2 програмата, до денес на пладне во Агенциите за развој на земјоделието во источниот регион поднесени се над 30 апликации, од кои најголем дел се за набавка на земјодлска механизација и опрема што ја нуди мерката за поддршка на примарното земјоделско производтсво. Во однос на ...

ПОВЕЌЕ

Иницијатива “5 до 12” – да се обединиме околу заедничките проблеми

Утре, во среда и четврток, родителите со деца со посебни потреби по трет пат ќе постават шатори и тенди во паркот “Жена – борец” во Скопје. Тридневниот хепенинг предвидува работилници и консултации за законските акти кои се цел на иницијативата на граѓанската иницијатива “5 до 12”, иницијатива обединета за системско ...

ПОВЕЌЕ

Наставничката Јованка Кокошкарова од Штип доби општинско признание

Одделенската наставничка во ООУ “Ванчо Прќе” во Штип , Јованка Кокошкарова, денес го доби општинското признание за посебен придонес и истакнување во воспитно – образовниот процес. Ова е симболичен начин на благодарност кон три деценискиот работен стаж во образованието и несебичното вложување во работата со најмалите ученици, изјави градоначалникот на ...

ПОВЕЌЕ
Free mockups