ДОМА / Славица Величковска (page 39)

Славица Величковска

80 насто субвенции за системи капка по капка

Повисоки приноси и намалени трошоци во производство на сите земјоделски култури нуди новата мерка за поддршка на земјоделието, со која инсталирањето на систем капка по капка ќе се субвенционира 80 насто на површина до 50 хектари. Мерката за која земјоделците ќе аплицираат во ноември, а ќе се реализира идната година, ...

ПОВЕЌЕ

До крајот на годината нема да има необновена улица во Општина Штип

Со пролетните температури, се интензивираат работите за асфалтирање на градските, но и улиците во селата во Општина Штип. До крајот на мај во план е да заврши обновата на 20 улици во Штип. Од јуни почнуваат јавните набавки за нови инфраструктурни зафати. До крајот на годината нема да има улица ...

ПОВЕЌЕ

Се реставрираат Еврејските гробишта во Штип

Заводот за заштита на спомениците на културата – Штип интензивно работи на реставрација на Еврејските гробишта. Се реализира проект кој почна во 2011 година со археолошки истражувања, конзервација на гробните места, изградба на ограден ѕид и уредување на пристапниот пат. Над 250 гробници има во штипските еврејски гробишта, околу 170 ...

ПОВЕЌЕ

Сезонскиот зеленчук со дампинг цени

Сезонскиот зеленчук доминира на зелените пазари во регионот. Топлото време го зголеми родот кој годинава е со висок квалитет, одлични приноси и со ниски цени, на чие формирање најмногу влијае немањето извоз на странските пазари. Прозводителите се загрижени дека ако наскоро не се изврши откуп на родот кој заради високите ...

ПОВЕЌЕ

Светскиот ден на здравјето посветен на превенција на дијабетесот

Со објава на глобалниот извештај за дијабетесот, денес се одбележува Светскиот ден на здравјето. Според податоците од Светската здравствена организација, бројот на заболени од дијабетес во последните 25 години пораснал четирикратно, а причините се лоцирани во нездравиот начин на живот, дебелината и зголемениот внос на шеќер со секојдневната исхрана. Светската ...

ПОВЕЌЕ

Јога – курс за идните мајки

Јога сојузот на Македонија им помага на идните мајки на планот на физичка и ментална подготовка за чинот на породување. Програмата наменета на трудниците во Штип се практикува пет месеци и дава одлични резултати, вели Томе Биновски, професор по јога. Повеќе од три децении Јога сојузот на Македонија соработува со ...

ПОВЕЌЕ

Општински признанија за најзаслужните доктори и одделенија во Штип

Во пресрет на Меѓународниот ден на здравјето, Општина Штип додели признанија на кардиолошкиот центар и одделението за неврохирургија во Клиничката болница во Штип, а признание за животно дело му беше доделено на основоположникот на анестезиологијата во Штип, доктор Стојан Ничев. Сега на 85 годишна возраст, доктор Ничев се наврати на ...

ПОВЕЌЕ

Државно земјоделско земјиште се дава под закуп

Еден јавен повик и три јавни огласи за закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост се активни во регионот, во најголем дел земјиштето е во Општина Пробиштип. Аплицирањето за јавниот повик е до 21 мај, информираат од подрачната единица на Министерството за земјоделство во Пробиштип . До 21 април заинтересираните ...

ПОВЕЌЕ

Станарите не ги знаат обврските кон колективните станбени објекти

Четири години како на сила е Законот за домување, кој меѓу другото ги обврзува станарите во станбените колективни згради да изберат дали со станбената зграда ќе управува заедница на сопственици со управител, или пак управувањето ќе го доверат на лиценцирани фирми за оваа дејност. Во Штип има над 400 колективни ...

ПОВЕЌЕ

Претпородилна едукација на идните мајки

Во пресрет на 7 април, меѓународниот ден на здравјето денес во Националната установа – Библиотека Гоце Делчев во Штип се одржа предавање на трудниците за потребата од предпородилна едукација, која во здравствениот дом во Штип се практиикува 12 години. Овој тип на едукација го следат не само трудниците од Штип, ...

ПОВЕЌЕ
Free mockups