ДОМА / Славица Величковска (page 3)

Славица Величковска

Општина Штип продава 13 градежни парцели

Општина Штип на 22 јуни го објави првиот оглас годинава за за оттуѓување на градежно земјиште сопственост на Република Македонија по пат на електронско јавно наддавање. Предмет на јавното надддавање се 13 локации или парцели со различна намена. Осум парцели се наменети за изградба на згради, 2 за деловни објекти, ...

ПОВЕЌЕ

Вратеовски: Се фокусиравме на квалитет, а не на квантитет во театарските претстави

Лично сум задоволен од сработеното во Центарот за култура во Штип во периодот на моето директорување, факт е дека бројот на театарски проекти не е голем, но свесно се фокусиравме на квалитет, а не на квантитет на театарски претстави. Тоа го потвруваат и престижните награди, како оние на Фестивалот “Војдан ...

ПОВЕЌЕ

ЈП “Исар” ќе постави нова урбана опрема во три големи штипски населби

Во последните неколку години ЈП “Исар” оформи шест мини паркови на улица Сутјеска во Штип. Овој дел од градот беше крајно запоставен, а сега е еден од подобро уредените, истакна директорот на ЈП “Исар”, кој најави и поставување на 40 нови клупи во населбите “Осми ноември”, “Автокоманда” и “Сењак”.

ПОВЕЌЕ

Светска банка: Еко и селски туризам се адутите на источниот регион

Во кој правец треба да биде насочен туризмот во источниот регион, кои се локалните и регионалните туристички потенцијали кои се интересни за домашните и странските туристи. Проектот„Локална и регионална конкурентност“ финансиран од Европската Унија, администриран од Светската банка и имплементиран од владата на Република Македонија нуди развојни насоки на регионалниот ...

ПОВЕЌЕ

здружението Гласен текстилец и Хелсиншкиот комитет во заштита на правата на текстилните работнички

После една година работа на здружението “Тивко мнозинство”, сега пререгистрирано и преименувано во “Гласен Текстилец”, можеме да кажеме дека ја постигнавме првата цел, велат од здружението, а тоа е да ги охрабриме текстилните работнички да ги препознаваат и пријавуваат прекршувањата на правата од работен однос, но и да препознаваат и ...

ПОВЕЌЕ

Летна школа “Библио Арт” во Штип

Втора година по ред во штипската библиотека “Гоце Делчев” ќе се одржат серија активности во рамки на летната школа “Библио Арт” во период од 10 до 21 јули, кој е авторски проект на библиотеката. Школата е отворена за сите млади кои имаат желба да научат повеќе за книжевноста, музиката и ...

ПОВЕЌЕ

Реконструиран дел од патот кон споменикот кај Долани

Долани во историјата е познато како село кое најнапред од сите штипски села се побунило против туѓинскиот јарем. Научниците тврдат дела селото е многу старо, а во него престојувале многу од познатите македонски војводи, како Гоце Делчев, Мише Развигоров, Гене Војвода, Ефрем Чучков, Славејко Арсов и други поради што било ...

ПОВЕЌЕ

Сообраќајната обиколница кај населба Сењак е капитален проект на Општина Штип

Интензивно се работи на изградба на сообраќајната обиколница од “Сењак” до населбата “Пребег” во Штип која ќе ги поврзува булеварот “Гоце Делчев” и улицата “Борис Крајгер” кај старото нервно одделение. Средствата во висина од 700 илјади евра се обезбедени од општинскиот буџет, а планот е на почетокот на август да ...

ПОВЕЌЕ

104 години од Брегалничката битка – Штип им оддаде почит на жртвите

Со полагање цвеќе и пригодна реч за Брегалничката битка, денес Општина Штип ја изрази својата почит за жртвите од оваа значајна битка од Втората Балканска војна каде од српска страна се бројат 16200 жртви. Битката финиширала на во јули 1913 година со ненадеен напад од страна на осмата бугарска дивизија ...

ПОВЕЌЕ

Децениска средба на пионерите од СМРА “Плачковица” 1977

Во Штип и Карбинци се одбележа 40 годишнината од формирањето на Пионерскиот одред “Ванчо Прќе” на Сојузната Младинска работна акција Плачковица 1977 година. Се собраа тогашните пионери од кои беше формиран пионерскиот вод со деца кои во 1977 година имале од 12 до 15 години, сите од Штип за да ...

ПОВЕЌЕ
Free mockups