ДОМА / Славица Величковска (page 10)

Славица Величковска

Традициски верувања и обредна пракса околу раѓањето кај овчеполците

Промовирано е првото книжевно дело на магистар Трајан Ристовски, новинар од Штип, книга насловена “Традициски верувања и обредна пракса околу раѓањето кај овчеполците” – во која ги сублимира и анализира етнолошките карактеристики во овчеполието. Македонската етнолошка научна мисла е оскудна со ваков вид литература и затоа оваа книга ќе најде ...

ПОВЕЌЕ

Ѓурѓовден – празник на пролетта и новиот живот

Денес се слави празникот посветен на Светиот великомаченик Георгиј Победоносец, кај народот познат како Ѓурѓовден, празник на обновувањето на природата и животот, меѓник меѓу студениот и толплиот период од годината. Празниот на будењето на новиот живот и природата го слават и православните христијани и муслиманите кој денот го именуваат како ...

ПОВЕЌЕ

Партнерство за подобра бизнис регулатива

Серија информативни настани за правата и обврските од законските одредби од областа на животната средина, урбанизмот и за работните односи ќе се реализираат до 7 јуни низ Македонија. Целта е да се дефинираат главните проблеми кои компаниите ги имаат во исполнување на законските обврски од областа на екологијата. Станува збор ...

ПОВЕЌЕ

Еразмус плус програмата пред студентите на УГД

По повод неделата на младите и три децениското успешното реализирање на Еразмус + програмата, Центарот за меѓународна соработка при УГД денес имаше презентација и отворен ден за Еразмус + продрамата, која на овој универзитет се практикува пет години и до сега ја имаат искусено над 150 студенти. Во септември нови ...

ПОВЕЌЕ

Поезија на Ахмед Јесеви за “Денот на турската култура” во Штип

Филолошкиот факултет денес беше дел од програмата на УНЕСКО посветена на мистичниот турски поет Ахмед Јесеви, а по повод „Денот на турската култура“. Пред студентите од Филолошкиот факултет кои го студираат турскиот јазик, како и во присуство на голем број турски студенти на УГД, беше презентиран мал сегмент од големото ...

ПОВЕЌЕ

За два месеци Карбинци ќе има современ покриен зелен пазар

Со грант од Светската банка Општина Карбинци гради покриен зелен пазар лоциран во село Карбинци. За два месеци пазарот треба да профункционира, со што земјоделците од оваа општина ќе имаат можност да ги пласираат своите производи секојдневно, а еден ден во неделата ќе биде пазарен. Пазарот во Карбинци ќе изобилува ...

ПОВЕЌЕ

16 години од загинувањето на бранителите од Штип

На денешен ден, пред 16 години, во конфликтот во 2001 меѓу бројните жртви, загинаа и двајца штипски бранители, Димитар Двојаковски и Влатко Петров. Делегација на Општина Штип денес положи цвеќе на нивните вечни почивалишта, како и на спомен обележјето на бранителите во паркот “Кртеќе”. Двојаковски и Петров беа првите првите ...

ПОВЕЌЕ

“БАРГАЛА” – инспирација за ликовни и литературни дела на студентите на УГД

Археолошкиот локалитет “Баргала” денес беше место за настава и мултисекторски активности на студентите од Факултетот за образовни науки и ликовната академија на УГД. Студентите кои ги изучуваат студиските програми по историја и археологија во рамки на ФОН, редовно дел од наставата ја реализираат на терен, но денес за прв пат ...

ПОВЕЌЕ

Празничен сообраќаен биланс – петмина тешко повредени во три несреќи на истокот

Три сообраќајни несреќи за време на празниците се случија на подрачјето на СВР Штип. Билансот е петмина тешко повредени, над дваесет лицасе повредени полесно, а причинета е голема материјална штета. Првата сообраќајна несреќа се случи во недела попладне на клучката од регионалниот пат Штип-село Софилари и магистралниот пат Радовиш-Штип-Велес. Таму ...

ПОВЕЌЕ

“ПЕТ ДО ДВАНАЕСЕТ” – граѓанска иницијатива за лицата со посебни потреби

Заврши собирањето потписи за поддршка на иницијативата за законски измени кои треба да овозможат квалитетен живот на лицата со посебни потреби. Собрани се значително повеќе од потребните десет илјади потписи на државно ниво, а бројот на граѓани на Штип кои ја поддржаа оваа иницијатива на здруженијата за заштита на правата ...

ПОВЕЌЕ
Free mockups