ДОМА / МАГАЗИН / Здравје / Посебен додаток за болните од цистична фиброза

Посебен додаток за болните од цистична фиброза

Семејствата чии членови се болни со цистична фиброза од овој месец може да поднесат барање за посебен додаток. Барањата се поднесуваат во центарот за социјални работи, заедно со барањето се приложува наод, мислење документ со утврдена дијагноза.

Снежана Бојчин од Здружението на болни со цистична фиброза објаснува за Канал 5 дека материјалната помош на семејствата е од најголемо значење.

-Центарот за цистична фиброза е од големо значење за болните, посочи Бојчин.

Докторите од странство на денешната конференција посветена на цистичната фибро за рано откривање на болеста е важна и за пациентите и за целокупниот здравствен систем.

Во Македонија нема регистар за овие болни, бројката на болни ќе значи многу за добивањето на терапијата и нивното лекување.

Објавено од Марија Спасова

Новинар во Канал Плус Телевизија

ПОВЕЌЕ

Делчево денес се збогува со тричленото семејство кое вчера ги изгуби животите во тешката сообраќајна несреќа

Делчевчани не можат да ја сокријат тагата по трагичната загуба за Делчево која се случи ...

Free mockups